In het kader van 200 jaar Veenhuizen organiseerden we in de zomer van 2018, 2019 en 2023 een culinair erfgoed diner. Met een wisselend culinair thema gerelateerd aan de bijzondere historie van de koloniën. Verrassend, modern en smaakvol, met gebruikmaking van lokale producten en een knipoog naar het verleden. De diners vonden telkens op een andere locatie plaats om onze gasten met zoveel mogelijk aspecten van de Koloniën in aanraking te laten komen. Er zijn zoveel bijzondere pareltjes in dit prachtige gebied!
De Koloniën van Weldadigheid hebben een (nog bijna onontgonnen) historische verbinding op het gebied van voedsel. De Koloniën zijn ontstaan als oplossing voor de armoede in de grote steden; gebrek aan alles, maar vooral aan eten. In de vrije Kolonie leerde men door middel van landbouw (verbouwen van voedsel) om zelf een goed bestaan op te bouwen. De onvrije Kolonie was een zelfvoorzienende gemeenschap waar het voedsel voor en door de verpleegden werd verbouwd.
Ieder diner werd ingeleid en omlijst met bijzondere verhalen van deskundigen op het gebied van de Koloniën van Weldadigheid en de culinaire geschiedenis van deze omgeving. De originele schaftlijst van de Maatschappij van Weldadigheid dient als leidraad voor het menu.
We beraden ons op nieuwe locaties, verhalen en diners in de toekomst.
Volg Culinaire Erfgoed Diners ook op Facebook en Instagram voor mooie sfeerimpressies en het laatste nieuws!
Wilt u alvast in de stemming komen voor wat u ongeveer mag verwachten bij een Culinair Erfgoed Diner? Kijk dan eens tussen de foto's die gemaakt zijn van de diners.
Het Culinair Erfgoed Diner boek, met recepten, is te koop in onze winkel.