Boek een hotelkamer
Hospitaallaan 16 · 9341AH Veenhuizen, Drenthe

Erfgoed Diners 2019

Beleef 200 jaar Koloniën op je bord

In het kader van 200 jaar Koloniën van Weldadigheid organiseren we van mei t/m september 2019 weer iedere maand een culinair erfgoed diner.  Met een wisselend culinair thema gerelateerd aan de bijzondere historie van de koloniën. Verrassend, modern en smaakvol, met gebruikmaking van lokale producten en een knipoog naar het verleden. De diners vinden telkens op een andere locatie plaats om onze gasten met zoveel mogelijk aspecten van de Koloniën in aanraking te laten komen. Er zijn zoveel bijzondere pareltjes in dit prachtige gebied!

De Koloniën van Weldadigheid hebben een (nog onontgonnen) historische verbinding op het gebied van voedsel. De Koloniën zijn ontstaan als oplossing voor de armoede in de grote steden; gebrek aan alles, maar vooral aan eten. In de vrije Kolonie leerde men door middel van landbouw (verbouwen van voedsel) om zelf een goed bestaan op te bouwen. De onvrije Kolonie was een zelfvoorzienende gemeenschap waar het voedsel voor en door de verpleegden werd verbouwd.

Heerlijk eten op een bijzondere locatie

Ieder diner wordt ingeleid en omlijst met bijzondere verhalen van deskundigen op het gebied van de Koloniën van Weldadigheid en de culinaire geschiedenis van deze omgeving. De originele schaftlijst van de Maatschappij van Weldadigheid dient als leidraad voor het menu.
Alle diners vinden plaats op zondagmiddag- en avond, op verschillende locaties in de Koloniën van Weldadigheid. 

Prijs per persoon € 77,50 Geheel verzorgd, inclusief vier gangen diner, bijpassende dranken en interactief middagprogramma met o.a. rondleidingen, workshops en verhalen.
U kunt eenvoudig reserveren via de webshop hier rechtsboven.
Of per email: info@bitterenzoet.nl Even bellen mag ook 0592385002 

Volg Culinaire Erfgoed Diners ook op Facebook en Instagram voor mooie sfeerimpressies en het laatste nieuws!

Data 2019
Erfgoed Diner in Huis Westerbeek
17, 18 en 19 mei 
> 3 exclusieve en intieme diners in Huis Westerbeek te Frederiksoord met als thema  'op stand'  Onder toeziend oog van Johannes van den Bosch hebben we genoten van de verhalen van Minne Wiersma en de rondleiding door Huis Westerbeek.Onder de indruk waren we van de droevige geschiedenis van Willempje van der Dooze (met dank aan Nelle) en Fleur's zoektocht door de archieven van het Koninklijk Huis.
Het menu bestond uit een moderne vertaling van gerechten die we vonden op o.a. een oude menukaart van Logement Frederiksoord; zalmsalade met radijs, een mooie gevogelte pastei met prinsesseboontjes en heerlijke amandeltaart na.
Wist u dat er vroeger zalm zwom in de Zuiderzee en forel in de beken van Drenthe? 
Klik hier voor een mooie sfeerimpressie van dit unieke diner!


23 juni > op de deel van Hoeve Koning Willem III te Frederiksoord, met als thema 'kleren, huisraad en een koe' 
Het tweede Culinair Erfgoed Diner zijn we te gast op de deel van Ruth en haar man Aaldert. Zij zijn de derde generatie die boeren op Hoeve Koning Willem III in Frederiksoord. We gaan kennis maken met hun prachtige bedrijf en hun toekomstplannen. Natuurlijk duiken we ook in de geschiedenis van het gebouw, de omgeving en de veeteelt ten tijde van de Kolonie. Op het menu staan uiteraard gerechten bereid met zuivel, rundvlees en groentes uit het veld.
Aanvang 15.00 uur bij Hoeve Koning Willem III te Frederiksoord. We gaan o.a. op ontdekkingstocht op en rond de boerderij. En zou er verschil in smaak kunnen zijn tussen melk uit Frederiksoord of uit zusterkolonie Ommerschans?


14 juli > in de boomgaard bij het Hospitaalgebouw te Veenhuizen, over 'de arme dood'- rouw en rituelen' 
Het derde Culinair Erfgoed Diner gaan we dieper in op rituelen rondom rouw en begraven. Alle Koloniën hebben een begraafplaats en ze vertellen allemaal een uniek en soms schrijnend verhaal. We concentreren ons deze middag op Veenhuizen. Culinair uitpakken na een begrafenis is niet nieuw. Sterker nog: tot een paar honderd jaar geleden kenden wij in Nederland een uitbundige rouwcultuur waarbij men letterlijk sprak over een ‘begrafenisfeest’. Een boeiende middag/avond rondom rituelen en gebruiken die we afsluiten met een heus Culinair Erfgoed Groevemaal. Natuurlijk een moderne, smakelijke, interpretatie daarvan. En zonder ook maar een randje treurigheid maar lichtvoetig en optimistisch.


18 augustus > in de (moes)tuinen te Veenhuizen, over 'onvergetelijke groenten' 
In de Koloniën van Weldadigheid was de zelfvoorzienendheid van de kolonisten zeer belangrijk. In de vrije koloniën hadden de vrijboeren een eigen moestuin. In de onvrije was er een grote gemeenschappelijke moestuin, waar de verpleegden op werden tewerkgesteld.
De groenten die in de zomer werden geoogst moesten lang mee, want in de winter was er minder tot geen verse groenten van de tuin. Dus werd de groenten uit de oogsten van augustus/september geconserveerd, geweckt of gefermenteerd.
Tijdens dit vierde Culinair Erfgoed Diner gaan we ons verdiepen in de technieken die werden gebruikt om voedsel langer houdbaar te maken, zonder gebruik van een koelkast.


22 september > in Proeflokaal Maallust over 'Drank... de Engel van het kwaad' 
Het vijfde en laatste Culinair Erfgoed Diner van 2019 staat in het teken van drank op de kolonie. In alle onderzoeken die wij hebben gedaan met betrekking tot de Erfgoed Diners steekt het telkens weer de kop op. Linksom of rechtsom, de aanstichter van veel onenigheid of handgemeen: alcohol, de engel van het kwaad.
We organiseren deze editie uiteraard weer in samenwerking met het proeflokaal van Maallust. We proberen een bezoek te brengen aan de hopvelden, achter de jeugdgevangenis in Veenhuizen. De bewoners van de PI helpen bij het verbouwen en mogelijk maken van een lokale hopoogst voor de bierbrouwerij.

Klik hier voor ons Erfgoed Arrangement; erfgoeddiner in combinatie met een hotelovernachting.

 

 

Reserveer nu voor Erfgoed Diners 2019

Prijs: € 77,50

2018 vijf historische erfgoed diners...

Tijdens dit eerste Culinaire Erfgoed Diner was men te gast tussen de fruitbomen van
de Fruithof in Frederiksoord. Na ontvangst in de kas ging men op pad met 2 gepassioneerde gidsen door de boomgaard en de 'van Swieten'-tuin. Onderweg werd de inwendige mens getracteerd op vlierbloesemlimonade en een snack van boekweit. Aldus genietend kon men luisteren naar de verhalen van Bouwe Ruiter (Landbouwe) en Wendy Schutte (programmabureau Koloniën van Weldadigheid) Op het menu stond o.a. de Rumfordse soep.
Het was een fantastische dag met mooi weer, fijn gezelschap en prachtige verhalen. En niet te vergeten... heerlijk eten! Gelukkig hebben we de foto's nog... www.flickr.com/photos/erfgoeddiner/

Tijdens dit tweede Culinaire Erfgoed Diner met als thema 'Drank in de Kolonie' was men te gast tussen de ketels in het proeflokaal van Brouwerij Maallust. Maar we begonnen deze middag om  bij Bitter en Zoet waar we met een gids te voet op pad gingen naar Brouwerij Maallust. De wandeling is doorspekt met historie en sappige verhalen van onze erfgoedgidsen. Onderweg was er een stiekem drankmoment met 'sterke thee' (rum)  en 'Veenhuizer water' ( jenever), geserveerd in het sjieke servies van oma. De koks van Bitter en Zoet koken bijzondere gerechten waar de bieren van Maallust en Vagebond uit de Belgische Kolonie Merksplas verwerkt zijn. In het bos, verstopt in het struikgewas, stond Zarko 'stiekem' drank te stoken... Het was een geweldige dag, het weer mocht nog iets beter z'n best doen, maar het eten smaakte goed, verhalen waren er volop en ook het bier was heerlijk. Klik hier voor de foto's

Tijdens dit derde Culinaire Erfgoed Diner waren we te gast bij onze buren: de Tuinen van Weldadigheid. Lambert, Jolanda en Judith gaven elk een rondleiding en uitgebreide toelichting over de teelt van aardappels, prei en peulvruchten, maar ook over de (geneeskrachtige) kruiden en kleinschalige biologische groenteteelt. Groente was tenslotte een belangrijk onderdeel van de voeding van paupers en kolonisten.
Groentes stonden dan ook in het middelpunt van dit Culinaire Erfgoed Diner; in het programma, het menu en zelfs in de tafelversiering. Het werd een memorabele dag…  Gelukkig hebben we de foto’s nog! www.flickr.com/photos/erfgoeddiner

Tijdens dit vierde Culinaire Erfgoed Diner was men te gast bij Bitter en Zoet, met als thema 'ode aan het varken' Niet letterlijk, maar als historisch uitgangspunt dat men vroeger het kostbare varken van kop tot staart gebruikte. na het ontvangst in onze lounge bestond het programma uit drie onderdelen: 1. Demonstratie verse worst maken door Jan Nederhoed 2. Bezoekje aan de varkens van Bitter en Zoet 3. 200 jaar Culinaire historie  door Egbert Wildervanck van het Drents Archief. Varken was ook het centrale ingredient in de gerechten, op allerlei manieren bereid.
Het was weer een gedenkwaardige dag... Voor een mooie impressie klikt u hier voor de foto's.

Tijdens dit alweer laatste Culinaire Erfgoed Diner was men te gast in het Koloniekerkje in Wilhelminaoord. Bitter en Zoet bereidde daar bijzondere gerechten met exotische smaken en geuren. De middag begon rond 15.00 uur met een rondrit vol verhalen met de Kolonietram door Frederiksoord en Wilhelminaoord. Tijdens deze rit hoorde men alles over het bijzondere gebied, het landschap en de architectuur. De gerechten van dit erfgoed diner staan in het teken Javaans/Surinaamse smaken. Onze gasten zaten aan lange tafels versiert met exotische bloemen, kruiden en specerijen in een fantastisch verlichte kerk. Egbert Wildervanck vertelde over de productie van koffiezakken in de ‘Kolonie Veenhuizen’ voor de Koloniën overzee.Gelukkig hebben we de foto’s nog!  www.flickr.com/photos/erfgoeddiner