Boek een hotelkamer
Hospitaallaan 16 · 9341AH Veenhuizen, Drenthe

agenda

Wandeling met erfgoedgids

Onze Erfgoedgids neemt u graag mee op ontdekkingstocht door Veenhuizen, één van de Koloniën van Weldadigheid.
Het streng geordende gevangenisdorp is pas 190 jaar oud. Desalniettemin staat de geschiedenis van deze jonge nederzetting bol van de bizarre verhalen en hilarische anekdotes. 
Onze Erfgoedgids, Peter Smids, opgegroeid in Veenhuizen en een groot kenner van de rijke historie van het justitiedorp, neemt u graag mee op een leerzame en amusante wandeltocht door het intrigerende gevangenisdorp. 
Na een (ruim) twee uur durende excursie langs tal van landschappelijke en architectonische mijlpalen levert de gids u weer af bij Bitter en Zoet, waar u kunt genieten van een heerlijke lunch of verfrissend drankje.

 • zondag 24 november: start om 11.00 uur
 • zaterdag 14 december: start om 14.00 uur
 • zaterdag 28 december: start om 14.00 uur

Deelname aan de wandeling: € 5,- p.p. inclusief ontvangst met koffie/thee.
Aansluitend of voorafgaand warme lunch: € 15,- p.p. (optioneel).
U kunt zich opgeven via info@bitterenzoet.nl of 0592-385002.

Culinair Erfgoed Diner 2019

Proef 200 jaar Koloniën op je bord... 

Mirjam Veenman van Keukengeheim en Bitter en Zoet organiseerden in de zomer van 2018 vijf speciale diners. 
Ook in 2019, van mei t/m september, vindt er iedere maand een Culinair Erfgoed Diner plaats, met een wisselend thema en telkens op een andere bijzondere locatie.

Ieder diner wordt ingeleid en omlijst met bijzondere verhalen van deskundigen op het gebied van de Koloniën van Weldadigheid en de culinaire geschiedenis van deze omgeving. De originele schaftlijst van de Maatschappij van Weldadigheid dient als leidraad voor het menu. Alle diners vinden plaats op zondagmiddag- en avond, op verschillende locaties in de Koloniën van Weldadigheid. 

Data 2019

 • 17, 18 én 19 mei  > 3 exclusieve en intieme diners in Huis Westerbeek te Frederiksoord met als thema  'op stand'. 
  >> klik hier voor de foto's van dit deze exclusieve diners in het voormalige woonhuis van Johannes van den Bosch en het huidige kantoor van de Maatschappij van Weldadigheid.
 • 23 juni > op de deel van Hoeve Koning Willem III te Frederiksoord, over 'kleren, huisraad en een koe
  >> klik hier voor de foto's van het diner tussen de koeien, de melkproeverij en de workshop boter karnen.
 • 14 juli > in de boomgaard bij het Hospitaalgebouw te Veenhuizen, over 'de arme dood'- rouw en rituelen' met unieke bijdrages van Mariet Meester (schrijfster van o.a. Koloniekak en Hollands Siberie) en Anja Schuring (schrijfster van 'De arme dood' over het 4e gesticht van Veenhuizen)
  >> klik hier voor de foto's van dit bijzondere editie. Indrukwekkend, maar zeker niet treurig...
 • 18 augustus > in de (moes)tuinen te Veenhuizen, ' onvergetelijke groenten'  Met o.a. een workshop wecken en fermenteren' en een rondleding over de Tuinen van Weldadigheid
  >> klik hier voor de foto's van de uiterst smakelijke editie, over wecken, fermenteren en het telen van bijzondere groenten.
 • 22 september > bij brouwerij Maallust over 'Drank... de Engel van het kwaad' > We brachten een bezoek aan de hopvelden in Veenhuizen, genoten van de verhalen in de Boevenbus en daarna van gerechten waarin het heerlijke bier van Maallust verwerkt was. Een bijzondere laatste editie van dit jaar!