Boek een hotelkamer
Hospitaallaan 16 · 9341AH Veenhuizen, Drenthe
Boek een hotelkamer
Wanneer wil je komen?
Wanneer ga je weer weg?

agenda

Wandeling met erfgoedgids

Onze Erfgoedgids Peter neemt u graag weer mee op ontdekkingstocht door Veenhuizen, één van de Koloniën van Weldadigheid.
Peter is opgegroeid in Veenhuizen en is daardoor goed bekend met de raadselachtige sfeer en de grillige geschiedenis van het gevangenisdorp. Na de wandeling levert de gids u weer af bij Bitter en Zoet, waar u kunt genieten van een verfrissend of verwarmend drankje (exclusief).

Deelname aan de wandeling: € 12.50 p.p. 
Het aantal plekjes is beperkt, maximaal 15 deelnemers
U kunt zich opgeven via [email protected] of 0592-385002

Speciale Winter-editie!

Op woensdag 4 januari en zaterdag 7 januari organiseren Peter Bos gids in Veenhuizen, het Gevangenismuseum en Bitter en Zoet een speciale winter-wandeling.
U start om 13.00 uur met een fijne lunch bij BItter en Zoet (vast menu) waarna u met goed gevulde maag op pad gaat met Peter Bos. De wandeling leidt u dóór het Gevangenismuseum en Peter voert u langs bijzondere plekken in Veenhuizen.
Na gedane arbeid is het goed rusten in de lounge van Bitter en Zoet om na te praten over de belevenissen, onder het genot van een heerlijke warme chocolademelk met iets lekkers.

Prijs € 39,- incl. toegang tot het museum.
Reserveren kan telefonisch en per email via de receptie van BItter en Zoet.

In Drenthe

Check ook de Drentse activiteitenagenda op drenthe.nl

Kunst bij Bitter en Zoet

Omdat kunst wat ons betreft alles te maken heeft met beleving, verbinding en verwondering is het een belangrijk onderdeel van ons hotel restaurant.

In onze appartementen wordt gebruik gemaakt van kunst van Outsider Arthouse. De kunst die je daar aantreft is in ieder appartement uniek. In onze hotellobby en restaurant vertonen wij een wisselende tentoonstelling met steeds andere kunstvormen. Kunst die bij ons past, kunstenaars die wij een warm hart toedragen.

Hebt u vragen of bent u zelf kunstenaar en lijkt het u leuk om te exposeren bij Bitter en Zoet? Neem dan contact met ons op. 

Culinair Erfgoed Diner

Proef 200 jaar Koloniën op je bord... 

Mirjam Veenman van Keukengeheim en Bitter en Zoet organiseerden in de zomer van 2018 en 2019 vijf speciale diners. 
Helaas werden de Culinair Erfgoed Diners voor 2020 en 2021 geannuleerd in verband met de Coronamaatregelen.
In 2023 organiseren we weer Culinair Erfgoed Diners in het kader van 200 jaar Veenhuizen, met een wisselend thema en telkens op een andere bijzondere locatie, hou onze Facebook- en Instagrampagina in de gaten!

Ieder diner werd ingeleid en omlijst met bijzondere verhalen van deskundigen op het gebied van de Koloniën van Weldadigheid en de culinaire geschiedenis van deze omgeving. De originele schaftlijst van de Maatschappij van Weldadigheid diende als leidraad voor het menu. Alle diners vonden plaats op verschillende locaties in de Koloniën van Weldadigheid. 

Voor een sfeerimpressie van de diners in 2018 en 2019:
>> klik hier voor de foto's van deze bijzondere diners

 • Thema's en locaties van voorheen:
 • >> klik hier voor de foto's  van de exclusieve diners in het voormalige woonhuis van Johannes van den Bosch en het huidige kantoor van de Maatschappij van Weldadigheid.
 • op de deel van Hoeve Koning Willem III te Frederiksoord, over 'kleren, huisraad en een koe
  >> klik hier voor de foto's van het diner tussen de koeien, de melkproeverij en de workshop boter karnen.
 • in de boomgaard bij het Hospitaalgebouw te Veenhuizen, over 'de arme dood'- rouw en rituelen' met unieke bijdrages van Mariet Meester (schrijfster van o.a. Koloniekak en Hollands Siberie) en Anja Schuring (schrijfster van 'De arme dood' over het 4e gesticht van Veenhuizen)
  >> klik hier voor de foto's van dit bijzondere editie. Indrukwekkend, maar zeker niet treurig...
 • in de (moes)tuinen te Veenhuizen, ' onvergetelijke groenten'  Met o.a. een workshop wecken en fermenteren' en een rondleiding over de Tuinen van Weldadigheid
  >> klik hier voor de foto's van de uiterst smakelijke editie, over wecken, fermenteren en het telen van bijzondere groenten.
 • bij brouwerij Maallust over 'Drank... de Engel van het kwaad' > We brachten een bezoek aan de hopvelden in Veenhuizen, genoten van de verhalen in de Boevenbus en daarna van gerechten waarin het heerlijke bier van Maallust verwerkt was. Een bijzondere laatste editie van dit jaar!
  >> klik hier voor de foto's 

Review op de wandeling van Peter Smids

Graag laten wij iemand aan het woord die in december 2021 heeft meegedaan aan zo'n ontdekkingstocht.
Eppo van Nispen tot Sevenaer, Directeur van het Instituut voor Beeld en Geluid, Hilversum schrijft: "Veenhuizen, het Siberië van het Noorden. Berucht en beroemd door zijn Spartaanse gestichten waar landlopers, alcoholisten, wezen en allerlei andere randfiguren en verschoppelingen naar toe werden gestuurd. Dat wilden wij met de familie wel eens van dichtbij zien. En dichtbij kwamen we. We boekten namelijk een tocht met de kenner van dat gebied bij uitstek, Peter Smids. Het werd een avontuur om nooit te vergeten, met de meest voortreffelijke verteller die een bezoeker aan die ongelooflijk bijzondere plek zich maar kan wensen. Met kennis, vertelkracht, humor en zelfs een traan. Smids, ooit jonge inwoner aldaar, nam ons letterlijk mee naar de tijden van toen èn nu. Door Peter wilden wij er eigenlijk nooit meer weg. En Peter mag daar ook nooit meer weg. Ik vermoed dat de commissie die ging over de beslissing om Veenhuizen tot UNESCO Werelderfgoed te bestempelen met Peter is meegelopen. Dus als u de kans en de tijd heeft vraag een rondleiding door Peter Smids aan. Uw kijk op Veenhuizen zal nooit meer hetzelfde zijn. "