Boek een hotelkamer
Hospitaallaan 16 · 9341AH Veenhuizen, Drenthe
Boek een hotelkamer
Wanneer wil je komen?
Wanneer ga je weer weg?

agenda

Wandeling met erfgoedgids

Onze Erfgoedgids Peter Smids neemt u graag weer mee op ontdekkingstocht door Veenhuizen, één van de Koloniën van Weldadigheid.
Peter is opgegroeid in Veenhuizen en is daardoor goed bekend met de raadselachtige sfeer en de grillige geschiedenis van het gevangenisdorp.
Het streng geordende gevangenisdorp is bijna 200 jaar oud. Desalniettemin staat de geschiedenis van deze jonge nederzetting bol van de bizarre verhalen en hilarische anekdotes. 
Na een (ruim) twee uur durende excursie langs tal van landschappelijke en architectonische mijlpalen levert de gids u weer af bij Bitter en Zoet, waar u kunt genieten van een heerlijke lunch of verfrissend drankje (exclusief).

 • zaterdag 6 november om 14.00 uur
 • zaterdag 27 november om 14.00 uur
 • zaterdag 11 december om 14.00 uur
  > nieuwe data voor het nieuwe jaar volgen binnenkort!

Deelname aan de wandeling: € 10,00 p.p. inclusief ontvangst met koffie/thee
Er zijn een beperkt aantal plekjes, maximaal 15 deelnemers

Aansluitend of voorafgaand warme lunch: € 15,- p.p. (optioneel).
U kunt zich opgeven via [email protected] of 0592-385002.

Kunst bij Bitter en Zoet

Omdat kunst wat ons betreft alles te maken heeft met beleving, verbinding en verwondering is het een belangrijk onderdeel van ons hotel restaurant.

In onze appartementen wordt gebruik gemaakt van kunst van Outsider Arthouse. De kunst die je daar aantreft is in ieder appartement uniek. In onze hotellobby en restaurant vertonen wij een wisselende tentoonstelling met steeds andere kunstvormen. Kunst die bij ons past, kunstenaars die wij een warm hart toedragen.

Vanaf half april t/m november 2021 exposeert beeldend foto-glas kunstenaar Marijke Schellekens bij ons 'Een zomer lang'. 

Buiten, in de historische eikenboom naast het Hospitaalgebouw, installeert Marijke haar werk ‘over Romantiek en Nostalgisch verlangen’ en op twee andere plaatsen in de tuin de installaties ‘Naar Huis’ en ‘Lovers Lane’. Foto collages, transparant afgedrukt op twee plexiglas panelen, die achter elkaar worden bevestigd, geven een prachtig gevoel van diepte en een intense beleving van kleur. 

De werken buiten zijn voor iedereen vrij toegankelijk en te bezichtigen. Naar wens loopt u eerst even door naar het terras voor een koffie/thee of lunch, om daarna buiten in de tuin rond te struinen, en te genieten van de installaties en de ontluikende natuur.

Binnen kunt u inmiddels ook genieten van plexiglas installaties voor onze grote ramen. Ze zijn een lust voor het oog, en voelen alsof ze er helemaal thuis horen, en altijd hebben gehangen. In de winkel van Bitter en Zoet zijn ook 3D foto glasblokken van Marijke te koop. Onze hotelwinkel is voor iedereen toegankelijk. Van harte welkom!

Hebt u vragen of bent u zelf kunstenaar en lijkt het u leuk om te exposeren bij Bitter en Zoet? Neem dan contact met ons op. 

Culinair Erfgoed Diner 2020

Proef 200 jaar Koloniën op je bord... 

Mirjam Veenman van Keukengeheim en Bitter en Zoet organiseerden in de zomer van 2018 en 2019 vijf speciale diners. 
Helaas zijn de Culinair Erfgoed Diners voor 2020 geannuleerd in verband met de Coronamaatregelen. In 2021 organiseren we weer Culinair Erfgoed Diners, met een wisselend thema en telkens op een andere bijzondere locatie, hou onze Facebook- en Instagrampagina in de gaten!

Ieder diner wordt ingeleid en omlijst met bijzondere verhalen van deskundigen op het gebied van de Koloniën van Weldadigheid en de culinaire geschiedenis van deze omgeving. De originele schaftlijst van de Maatschappij van Weldadigheid dient als leidraad voor het menu. Alle diners vinden plaats op zondagmiddag- en avond, op verschillende locaties in de Koloniën van Weldadigheid. 

Voor een sfeerimpressie van de diners in 2018 en 2019:
>> klik hier voor de foto's van deze bijzondere diner

 • Thema's en locaties van voorheen:
 • >> klik hier voor de foto's  van de exclusieve diners in het voormalige woonhuis van Johannes van den Bosch en het huidige kantoor van de Maatschappij van Weldadigheid.
 • op de deel van Hoeve Koning Willem III te Frederiksoord, over 'kleren, huisraad en een koe
  >> klik hier voor de foto's van het diner tussen de koeien, de melkproeverij en de workshop boter karnen.
 • in de boomgaard bij het Hospitaalgebouw te Veenhuizen, over 'de arme dood'- rouw en rituelen' met unieke bijdrages van Mariet Meester (schrijfster van o.a. Koloniekak en Hollands Siberie) en Anja Schuring (schrijfster van 'De arme dood' over het 4e gesticht van Veenhuizen)
  >> klik hier voor de foto's van dit bijzondere editie. Indrukwekkend, maar zeker niet treurig...
 • in de (moes)tuinen te Veenhuizen, ' onvergetelijke groenten'  Met o.a. een workshop wecken en fermenteren' en een rondleiding over de Tuinen van Weldadigheid
  >> klik hier voor de foto's van de uiterst smakelijke editie, over wecken, fermenteren en het telen van bijzondere groenten.
 • bij brouwerij Maallust over 'Drank... de Engel van het kwaad' > We brachten een bezoek aan de hopvelden in Veenhuizen, genoten van de verhalen in de Boevenbus en daarna van gerechten waarin het heerlijke bier van Maallust verwerkt was. Een bijzondere laatste editie van dit jaar!