Boek een hotelkamer
Hospitaallaan 16 · 9341AH Veenhuizen, Drenthe
Boek een hotelkamer
Wanneer wil je komen?
Wanneer ga je weer weg?

agenda

Kunst bij Bitter en Zoet

Omdat kSoundless Landscapeunst wat ons betreft alles te maken heeft met beleving, verbinding en verwondering is het een belangrijk onderdeel van ons hotel restaurant.

In onze appartementen wordt gebruik gemaakt van kunst van Outsider Arthouse. De kunst die je daar aantreft is in ieder appartement uniek.

In onze hotellobby en restaurant vertonen wij een wisselende tentoonstelling met steeds andere kunstvormen. Kunst die bij ons past, kunstenaars die wij een warm hart toedragen.

Vanaf 10 oktober exposeert Ben Middelkamp zijn Soundless Landscapes. Ben heeft de inspiratie voor zijn prachtige werken gevonden in de beginperiode van de corona-lock down, maart 2020, toen Nederland stil viel en onze zintuigen op scherp stonden. De stilte was oorverdovend. De tentoonstelling is tot en met januari 2021 te bewonderen. Loop binnen en geniet!

Heb je vragen of ben je zelf kunstenaar en lijkt het je leuk om te exposeren bij Bitter en Zoet? Neem dan contact met ons op. 

Wandeling met erfgoedgids

Na een noodgedwongen onderbreking hervatten wij onze Erfgoedwandelingen weer 

Daarbij hanteren wij de voorschriften van het RIVM. Dat betekent dat een groep uit maximaal 10 personen bestaat en alle deelnemers 1.5 meter afstand van elkaar moeten bewaren (als er geen sprake is van een gezamenlijke huishouding); als er deelnemers zijn met wel een gezamenlijke huishouding, dan mag de groep maximaal 10 personen omvatten.
Met de gids erbij gaat het dan om groepen van maximaal 7 of 11 personen.

Onze Erfgoedgids neemt u graag mee op ontdekkingstocht door Veenhuizen, één van de Koloniën van Weldadigheid.
Het streng geordende gevangenisdorp is pas 195 jaar oud. Desalniettemin staat de geschiedenis van deze jonge nederzetting bol van de bizarre verhalen en hilarische anekdotes. 
Na een (ruim) twee uur durende excursie langs tal van landschappelijke en architectonische mijlpalen levert de gids u weer af bij Bitter en Zoet,
waar u kunt genieten van een heerlijke lunch of verfrissend drankje.

De data voor de komende tijd:

 • zaterdag 24 oktober om 14.00 uur GEANNULEERD
 • zondag 8 november om 11.00 uur GEANNULEERD
 • zaterdag 21 november om 14.00 uur
 • zondag 13 december om 11.00 uur
 • zondag 27 december om 11.00 uur
 • zondag 3 januari 2021 om 11.00 uur

Deelname aan de wandeling: € 5,- p.p. inclusief ontvangst met koffie/thee.
Aansluitend of voorafgaand warme lunch: € 15,- p.p. (optioneel).
U kunt zich opgeven via [email protected] of 0592-385002.

Workshops & wildpluk

22 november workshop FERMENTEREN VOL

Kosten: € 35,00 p.p.
Je eigen zuurkool maken moeilijk? Met de juiste techniek, laat jij een gewone witte kool, die van zichzelf al heel knap is, transformeren in knisperende zuurkool. Fris, smakelijk en bomvolle goede bacteriën voor je darmen. Fermenteren kan je leren, het is hartstikke makkelijk, leuk en gezond.
De workshop wordt gegeven door Mirjam Veenman. Zij fermenteert al jaren en is één van de organisatoren van het enige fermentatiefestival in Nederland: Rotzooi fermentatiefestival.
Inhoud
Mirjam vertelt wat fermenteren inhoudt en laat je zien hoe je er in je eigen keuken mee aan de gang kunt gaan. En uiteraard gaan de handen ook uit de mouwen. We vullen met elkaar 2 potten met groenten die je mee naar huis neemt om daar te fermenteren. Ze laat je ook van alles proeven en zal jouw vragen over fermenteren beantwoorden.

De workshop start om 14.00 uur en duurt tot ongeveer 16.30 uur. Het aantal deelnemers in een groep bestaat uit maximaal 6 personen en alle deelnemers 1.5 meter afstand van elkaar bewaren (als er geen sprake is van een gezamenlijke huishouding); als er deelnemers zijn met wel een gezamenlijke huishouding, dan mag de groep maximaal 8 personen omvatten. Met de workshopleider erbij gaat het dan om groepen van maximaal 7 of 9 personen. U kunt zich opgeven via [email protected] of 0592-385002.

 

Culinair Erfgoed Diner 2020

Proef 200 jaar Koloniën op je bord... 

Mirjam Veenman van Keukengeheim en Bitter en Zoet organiseerden in de zomer van 2018 en 2019 vijf speciale diners. 
Helaas zijn de Culinair Erfgoed Diners voor 2020 geannuleerd in verband met de Coronamaatregelen. In 2021 organiseren we weer Culinair Erfgoed Diners, met een wisselend thema en telkens op een andere bijzondere locatie, hou onze Facebook- en Instagrampagina in de gaten!

Ieder diner wordt ingeleid en omlijst met bijzondere verhalen van deskundigen op het gebied van de Koloniën van Weldadigheid en de culinaire geschiedenis van deze omgeving. De originele schaftlijst van de Maatschappij van Weldadigheid dient als leidraad voor het menu. Alle diners vinden plaats op zondagmiddag- en avond, op verschillende locaties in de Koloniën van Weldadigheid. 

Voor een sfeerimpressie van de diners in 2018 en 2019:
>> klik hier voor de foto's van deze bijzondere diner

 • Thema's en locaties van voorheen:
 • >> klik hier voor de foto's  van de exclusieve diners in het voormalige woonhuis van Johannes van den Bosch en het huidige kantoor van de Maatschappij van Weldadigheid.
 • op de deel van Hoeve Koning Willem III te Frederiksoord, over 'kleren, huisraad en een koe
  >> klik hier voor de foto's van het diner tussen de koeien, de melkproeverij en de workshop boter karnen.
 • in de boomgaard bij het Hospitaalgebouw te Veenhuizen, over 'de arme dood'- rouw en rituelen' met unieke bijdrages van Mariet Meester (schrijfster van o.a. Koloniekak en Hollands Siberie) en Anja Schuring (schrijfster van 'De arme dood' over het 4e gesticht van Veenhuizen)
  >> klik hier voor de foto's van dit bijzondere editie. Indrukwekkend, maar zeker niet treurig...
 • in de (moes)tuinen te Veenhuizen, ' onvergetelijke groenten'  Met o.a. een workshop wecken en fermenteren' en een rondleiding over de Tuinen van Weldadigheid
  >> klik hier voor de foto's van de uiterst smakelijke editie, over wecken, fermenteren en het telen van bijzondere groenten.
 • bij brouwerij Maallust over 'Drank... de Engel van het kwaad' > We brachten een bezoek aan de hopvelden in Veenhuizen, genoten van de verhalen in de Boevenbus en daarna van gerechten waarin het heerlijke bier van Maallust verwerkt was. Een bijzondere laatste editie van dit jaar!