Boek een hotelkamer
Hospitaallaan 16 · 9341AH Veenhuizen, Drenthe
Boek een hotelkamer
Wanneer wil je komen?
Wanneer ga je weer weg?

agenda

Wandeling met erfgoedgids

Onze Erfgoedgids Peter neemt u graag weer mee op ontdekkingstocht door Veenhuizen, één van de Koloniën van Weldadigheid.
Peter is opgegroeid in Veenhuizen en is daardoor goed bekend met de raadselachtige sfeer en de grillige geschiedenis van het gevangenisdorp. Na de wandeling levert de gids u weer af bij Bitter en Zoet, waar u kunt genieten van een verfrissend of verwarmend drankje (exclusief).

Deelname aan de wandeling: € 12.50 p.p. 
Het aantal plekjes is beperkt, maximaal 15 deelnemers
U kunt zich opgeven via [email protected] of 0592-385002

In Drenthe

Check ook de Drentse activiteitenagenda op drenthe.nl

Culinair Erfgoed Diner

Proef 200 jaar Koloniën op je bord... 

Veenhuizen bestaat dit jaar 200 jaar, dat leek ons een meer dan goede reden om de Culinair Erfgoed Diners opnieuw te organiseren. We dansen qua data een beetje om theatervoorstelling het Pauperparadijs heen. Drie zondagen een uniek middag- avondvullend programma op prachtige plekken in de Koloniën van Weldadigheid! 

  • 16 april - Frederiksoord, Huis Westerbeek -> boerderij Hoeve Koning Willem III | Kleren huisraad en een koe
  • 4 juni - Veenhuizen, Maallust -> Bitter en Zoet | Alchohol op de kolonie
  • 17 september - Veenhuizen, Tuinen van Weldadigheid -> Bitter en Zoet | Aardappelen, bonen en boekweit

Drie zondagen waarin we verder de (culinaire) geschiedenis van dit stuk Drenthe induiken en een diner serveren op basis van de schaftlijst van de Maatschappij van Weldadigheid uit 1818 (met eigentijdse receptuur, moderne ingrediënten en bereidingstechnieken)

Deelname kost € 49,50 pp, geheel verzorgd, inclusief vier gangen diner en interactief middagprogramma met o.a. rondleidingen en verhalen (drank is exclusief)
Aanvang 15.00 uur.

U ontvangt ongeveer een week vooraf verdere details over de locatie, betaling en logistiek.

Kunst bij Bitter en Zoet

Omdat kunst wat ons betreft alles te maken heeft met beleving, verbinding en verwondering is het een belangrijk onderdeel van ons hotel restaurant.

In onze appartementen wordt gebruik gemaakt van kunst van Outsider Arthouse. De kunst die je daar aantreft is in ieder appartement uniek. In onze hotellobby en restaurant vertonen wij een wisselende tentoonstelling met steeds andere kunstvormen. Kunst die bij ons past, kunstenaars die wij een warm hart toedragen.

Hebt u vragen of bent u zelf kunstenaar en lijkt het u leuk om te exposeren bij Bitter en Zoet? Neem dan contact met ons op. 

lees meer over en/of Reserveer je plek aan één (of meer) van de culinair erfgoed tafels in april, juni of september.

Review op de wandeling van Peter Smids

Graag laten wij iemand aan het woord die in december 2021 heeft meegedaan aan zo'n ontdekkingstocht.
Eppo van Nispen tot Sevenaer, Directeur van het Instituut voor Beeld en Geluid, Hilversum schrijft: "Veenhuizen, het Siberië van het Noorden. Berucht en beroemd door zijn Spartaanse gestichten waar landlopers, alcoholisten, wezen en allerlei andere randfiguren en verschoppelingen naar toe werden gestuurd. Dat wilden wij met de familie wel eens van dichtbij zien. En dichtbij kwamen we. We boekten namelijk een tocht met de kenner van dat gebied bij uitstek, Peter Smids. Het werd een avontuur om nooit te vergeten, met de meest voortreffelijke verteller die een bezoeker aan die ongelooflijk bijzondere plek zich maar kan wensen. Met kennis, vertelkracht, humor en zelfs een traan. Smids, ooit jonge inwoner aldaar, nam ons letterlijk mee naar de tijden van toen èn nu. Door Peter wilden wij er eigenlijk nooit meer weg. En Peter mag daar ook nooit meer weg. Ik vermoed dat de commissie die ging over de beslissing om Veenhuizen tot UNESCO Werelderfgoed te bestempelen met Peter is meegelopen. Dus als u de kans en de tijd heeft vraag een rondleiding door Peter Smids aan. Uw kijk op Veenhuizen zal nooit meer hetzelfde zijn. "