Boek een hotelkamer
Hospitaallaan 16 · 9341AH Veenhuizen, Drenthe

agenda

Wandeling met erfgoedgids

Onze Erfgoedgids neemt u graag mee op ontdekkingstocht door Veenhuizen, één van de Koloniën van Weldadigheid.
Het streng geordende gevangenisdorp is pas 190 jaar oud. Desalniettemin staat de geschiedenis van deze jonge nederzetting bol van de bizarre verhalen en hilarische anekdotes. 
Onze Erfgoedgids, Peter Smids, opgegroeid in Veenhuizen en een groot kenner van de rijke historie van het justitiedorp, neemt u graag mee op een leerzame en amusante wandeltocht door het intrigerende gevangenisdorp. 
Na een (ruim) twee uur durende excursie langs tal van landschappelijke en architectonische mijlpalen levert de gids u weer af bij Bitter en Zoet, waar u kunt genieten van een heerlijke lunch of verfrissend drankje.

  • zondag  29 maart: start om 11.00 uur > geannuleerd i.v.m. Corona
  • zaterdag 11 april: start om  14.00 uur > geannuleerd i.v.m. Corona
  • zondag  26 april: start om 11.00 uur > geannuleerd i.v.m. Corona
  • zondag  3 mei: start om 11.00 uur (thema: Veenhuizen en de Tweede Wereldoorlog)
  • zaterdag 16 mei: start om 14.00 uur
  • zondag  31 mei: start om 11.00 uur

Deelname aan de wandeling: € 5,- p.p. inclusief ontvangst met koffie/thee.
Aansluitend of voorafgaand warme lunch: € 15,- p.p. (optioneel).
U kunt zich opgeven via info@bitterenzoet.nl of 0592-385002.

Workshops & wildpluk

  • 23 augustus, 4 oktober WILDPLUK wandeling

  • ! De wandeling van 31 mei is geannuleerd i.v.m Corona. Nieuwe datum volgt !
  • Kosten: € 29,50 p.p. (incl. lunch)
    Heb jij je ook altijd afgevraagd welke paddenstoelen eetbaar zijn? En of je madeliefjes nu wel of niet kunt eten? Of hoe look zonder look er uitziet? Tijdens deze wildplukwandeling, die vertrekt vanaf Bitter en Zoet, loop je samen met Jos en Peter door de bossen van Veenhuizen en het mooie Slokkert-gebied. Om te leren wat daar aan eetbare planten en kruiden te vinden is.
    Jos Hummel en Peter Achterop zijn beiden werkzaam bij Bitter en Zoet, als respectievelijk maître-sommelier en kok. Beiden hebben een grote liefde voor de natuur en zijn fervent wildplukkers. Zij kunnen je de beste plekken laten zien, en leren wat je uit de natuur kunt eten.
    Inhoud
    Wat ga je doen? Je leert welke planten, kruiden en paddenstoelen er nu groeien en eetbaar zijn. En, ook niet onbelangrijk, welke je beter kunt laten staan. Na deze wandeling kijk je nooit meer hetzelfde naar al dat groene spul om je heen. We sluiten de wildplukwandeling af met een lunch bereid met de geplukte vondsten.

    De workshop begint om 10.00 uur. Er wordt ongeveer 2 à 2,5 uur gewandeld in de natuur rondom Bitter en Zoet en aansluitend geluncht.
    Er is ruimte voor maximaal 15 deelnemers. U kunt zich opgeven via info@bitterenzoet.nl of 0592-385002.

  • 19 april workshop BROOD BAKKEN > geannuleerd i.v.m Corona. Nieuwe datum volgt.

  • Kosten: € 42,50 p.p.
    Je eigen brood bakken geeft zoveel voldoening en is echt vele malen lekkerder dan brood uit de supermarkt. Je kan variëren met bloem en meelsoorten, zaden en pitten, zoete en hartige toevoegingen, en zo je geheel eigen broodvariant creëren. Met deeg werken is ook ‘gevoel’ krijgen voor wat je doet. Welke acties leveren welk resultaat op? En waarom? Rik neemt jullie mee op een ontdekkingsreis langs diverse soorten brood. De workshop wordt gegeven door Rik Dortmond. Zijn passie voor brood heeft geleid tot veel onderzoek, lezen, doen en experimenteren.
    Inhoud
    Tijdens de workshop leer je allereerst de theorie van het maken van brood. Welke ingrediënten gebruik je, op welke temperatuur rijst brood het fijnste en welk brood bak je op welke temperatuur af. Natuurlijk is er brood te proeven. Tijd voor actie, handen uit de mouwen, je brengt het geleerde in de praktijk met het mengen, kneden, vormen en bakken van een aantal broden. Na afloop krijg je jouw broden en alle recepten die we hebben bereid mee, zodat je thuis ook aan de slag kunt.

    De workshop begint om 13.30 uur en duurt tot ongeveer 17.00 uur
    Er is ruimte voor maximaal 8 deelnemers. U kunt zich opgeven via info@bitterenzoet.nl of 0592-385002.

  • 13 september workshop WORST MAKEN 

  • Kosten: € 42,50 p.p.
    Het is geen geheim, Rik is dol op worst! Het allerliefste maakt hij zijn worst zelf, van vlees van zijn eigen Mangalica bosvarkens. Worst maken is een leuke bezigheid die je alleen, of met elkaar kunt doen. De afgelopen jaren heeft Rik zich de kunst van het worst maken volledig eigen gemaakt en wil zijn kennis graag met je delen.  Zijn liefde voor charcuterie heeft geleid tot veel onderzoek, lezen, doen en experimenteren. De charcuterie en worst bij Bitter en Zoet is van zijn hand.
    Inhoud
    We beginnen deze workshop met een bezoek aan onze eigen varkens in het bos. Maak kennis met het Hongaarse wolvarken en zie met eigen ogen hoe zij zich een perceel bosgrond volledig eigen maken. Daarna keren we terug naar Bitter en Zoet en leer je allereerst de theorie van het maken van verse worst. Tijdens de workshop leer je allereerst de theorie van het maken van verse worst. Wat gaat er in een worst, waar haal je de ingrediënten en waar moet je op letten bij het maken van worst. Natuurlijk zijn er verschillende worst-creaties te proeven. Tijd voor actie, handen uit de mouwen, je brengt het geleerde in de praktijk met het bereiden van een aantal worstvarianten. Na afloop krijg je alle recepten die we hebben bereid mee, zodat je thuis ook aan de slag kunt.

    De workshop begint om 13.30 uur en duurt tot ongeveer 17.00 uur.
    Er is ruimte voor maximaal 8 deelnemers. U kunt zich opgeven via info@bitterenzoet.nl of 0592-385002.

  • 22 november  workshop FERMENTEREN

  • Kosten: € 35,00 p.p.
    Je eigen zuurkool maken moeilijk? Met de juiste techniek, laat jij een gewone witte kool, die van zichzelf al heel knap is, transformeren in knisperende zuurkool. Fris, smakelijk en bomvolle goede bacteriën voor je darmen. Fermenteren kan je leren, het is hartstikke makkelijk, leuk en gezond.
    De workshop wordt gegeven door Mirjam Veenman. Zij fermenteert al jaren en is één van de organisatoren van het enige fermentatiefestival in Nederland: Rotzooi fermentatiefestival.
    Inhoud
    Mirjam vertelt wat fermenteren inhoudt en laat je zien hoe je er in je eigen keuken mee aan de gang kunt gaan. En uiteraard gaan de handen ook uit de mouwen. We vullen met elkaar 2 potten met groenten die je mee naar huis neemt om daar te fermenteren. Ze laat je ook van alles proeven en zal jouw vragen over fermenteren beantwoorden.

    De workshop start om 14.00 uur en duurt tot ongeveer 16.30 uur
    Er is ruimte voor maximaal 8 deelnemers. U kunt zich opgeven via info@bitterenzoet.nl of 0592-385002.

Culinair Erfgoed Diner 2020

Proef 200 jaar Koloniën op je bord... 

Mirjam Veenman van Keukengeheim en Bitter en Zoet organiseerden in de zomer van 2018 en 2019 vijf speciale diners. 
Ook in 2020 vinden er Culinair Erfgoed Diners plaats, met een wisselend thema en telkens op een andere bijzondere locatie.
De nieuwe data staan gepland, dus noteer deze vast in de agenda.

Zondag 17 mei 2020 > beoogde locatie: ergens in Drentse Koloniën
Zaterdag en/of zondag 7 en 8 november 2020 > beoogde locatie Colonie 5 of 7 oftewel Wortel of Merksplas in België!
De thema's en locaties volgens zo spoedig mogelijk, dus houdt onze Facebook- en Instagrampagina's in de gaten!

Ieder diner wordt ingeleid en omlijst met bijzondere verhalen van deskundigen op het gebied van de Koloniën van Weldadigheid en de culinaire geschiedenis van deze omgeving. De originele schaftlijst van de Maatschappij van Weldadigheid dient als leidraad voor het menu. Alle diners vinden plaats op zondagmiddag- en avond, op verschillende locaties in de Koloniën van Weldadigheid. 

Voor een sfeerimpressie van de diners in 2018 en 2019:
>> klik hier voor de foto's van deze bijzondere diners

  • Thema's en locaties van voorheen:
  • >> klik hier voor de foto's  van de exclusieve diners in het voormalige woonhuis van Johannes van den Bosch en het huidige kantoor van de Maatschappij van Weldadigheid.
  • op de deel van Hoeve Koning Willem III te Frederiksoord, over 'kleren, huisraad en een koe
    >> klik hier voor de foto's van het diner tussen de koeien, de melkproeverij en de workshop boter karnen.
  • in de boomgaard bij het Hospitaalgebouw te Veenhuizen, over 'de arme dood'- rouw en rituelen' met unieke bijdrages van Mariet Meester (schrijfster van o.a. Koloniekak en Hollands Siberie) en Anja Schuring (schrijfster van 'De arme dood' over het 4e gesticht van Veenhuizen)
    >> klik hier voor de foto's van dit bijzondere editie. Indrukwekkend, maar zeker niet treurig...
  • in de (moes)tuinen te Veenhuizen, ' onvergetelijke groenten'  Met o.a. een workshop wecken en fermenteren' en een rondleiding over de Tuinen van Weldadigheid
    >> klik hier voor de foto's van de uiterst smakelijke editie, over wecken, fermenteren en het telen van bijzondere groenten.
  • bij brouwerij Maallust over 'Drank... de Engel van het kwaad' > We brachten een bezoek aan de hopvelden in Veenhuizen, genoten van de verhalen in de Boevenbus en daarna van gerechten waarin het heerlijke bier van Maallust verwerkt was. Een bijzondere laatste editie van dit jaar!