Boek een hotelkamer
Hospitaallaan 16 · 9341AH Veenhuizen, Drenthe

Wees welkom in ons restaurant

Wij werken met dagverse, veelal biologische producten
Het liefst uit eigen tuin of het noorderland

restaurant

Het restaurant is weer geopend. U bent van harte welkom!
Vanwege het drukke nazomerseizoen is het vooral in de weekenden soms een uitdaging om iedereen een plekje te bieden in het restaurant. Vanwege het 1,5 meter-advies hebben we slechts 21 tafels beschikbaar, maar ook 21 hotelkamers...
Op zondag, maandag en dinsdag is er vaak wel een tafeltje vrij voor onze gasten 'van buitenaf'. U bent van harte welkom, maar even reserveren is fijn!

* * *

Bitter en Zoet Veenhuizen heeft een uitstekend restaurant, een ambachtelijke keuken en eigen bakkerij. Het restaurant is ingericht op de vroegere binnenplaats van het Hospitaalcomplex. Oud en nieuw zijn op een transparante wijze samengevoegd, waardoor een sfeervolle ruimte is ontstaan. Op het binnenterrein is het ruim opgezette terras, onder de lindebomen.
Ons keukenteam, onder leiding van chef-koks Rik Dortmond en Roy Grobben, staat garant voor uitstekend eten, bereid met duurzame, regionale, seizoensgebonden en meest biologische ingrediënten.

In het restaurant staan de tafels op 1,5 meter afstand van elkaar en is er voldoende loopruimte.

Bij voorkeur maken we alles zelf: vers getrokken bouillon, zelf gerookte zalm en zelfgebakken brood. We halen zoveel mogelijk verse producten uit de regio. En ook dit seizoen weer groentes uit onze eigen tuin!
 

Lunch

Het restaurant en terras is dagelijks geopend voor lunch, koffie met gebak of een fijne borrelplank.
Klik hier voor de lunchkaart.

Diner

We werken met een vast, dagelijks wisselend menu, met ingrediënten uit de tuin en het mooie Noorderland. Groente in de hoofdrol!
Wilt u uitgebreid genieten van alles wat onze keuken te bieden heeft? Kies dan voor het 5 gangen menu.
Maar ook het 3 gangenmenu is prettig in balans en smaakvol.
Prijs vanaf € 36,50 p.p. excl. dranken

Om u een idee te geven van wat er op het menu kán staan...
Voorgerecht * zilte plantjes met aardappel-mierikswortelzalf en gerookte zalm
Tussengerecht * marbré van paprika, meiknolletjes en wortel met gebakken suikersla en paprikasaus
Hoofdgerecht * Gronings graan, radijsjes, gebakken Noordzeevis en antiboise
Dessert * aardbeien, roze peper, roomijs en aardbeienroom

Wijnen en speciaal bier

Onze medewerkers in het restaurant adviseren u graag over bijpassende wijnen, bijvoorbeeld uit Oostenrijk, Spanje en Frankrijk. Of mooie speciale bieren uit Drenthe, Groningen en Friesland.
Liever alcoholvrij? We maken graag een heerlijk frisse cocktail.

Koken is een passie, een kunst, maar vooral een ambacht dat met zorg, aandacht en plezier ten uitvoer wordt gebracht.

de (moes)tuin

De Kolonie Veenhuizen in Drenthe was vroeger in hoge mate zelfvoorzienend. Iedere woning had een eigen moestuin, op het land werden de benodigdheden voor en door de verpleegden geteeld. De geneesheer-directeur had een kruidentuin met allerlei geneeskrachtige planten, tegenover het huis “Toewijding”, op de plek waar nu onze parkeerplaats is. 

Vanuit het idee van zelfvoorzienend zijn en in lijn met onze duurzame bedrijfsvoering, hebben wij een eigen moestuin en boomgaard. In de boomgaard staan 14 fruitbomen. Oude rassen appels, peren, pruimen, kweepeer, mispel en een walnotenboom. De moestuin voorziet de keuken van verse groentes en kruiden en dient als leidraad en inspiratie voor het samenstellen van de menu’s. Chef-kok Rik zoekt hiervoor bijzondere rassen uit en kweekt de groentes op biologische wijze, zonder kunstmest en gifstoffen. Deze manier van met eten omgaan zorgt ervoor dat ons restaurant een van de beste in Drenthe is.

De tuin is toegankelijk voor u als gast. Als Rik in de tuin aan het werk is, geeft hij graag uitleg over alles wat groeit en bloeit!

sfeerbeeld van de moestuin met op de voorgrond een boom uit de boomgaard en linksonder een kruiwagen

Dutch Cuisine

Bitter en Zoet mag zich Dutch Cuisine-restaurant noemen, en daar zijn wij trots op. Dit betekent dat wij een samenwerkingsverband zijn aangegaan om de Nederlandse keuken en eetcultuur te promoten. 

Een mooi streven! Want de Nederlandse eetcultuur verdient wat ons betreft een herwaardering. Deze rijke keuken, die zich van oudsher kenmerkt door zijn gezonde, creatieve en duurzame gerechten past helemaal bij ons.

U vindt daarom op onze menukaart altijd minimaal één gerecht dat helemaal voldoet aan de principes van Dutch Cuisine. Een (h)eerlijk gerecht dat vooral bestaat uit lokale seizoensgroenten. Waarbij gekookt wordt zonder enige kunstmatige toevoeging, met zo min mogelijk dierlijke producten en volgens de beginselen van ‘kop tot staart’ en ‘no waste’. Goed dus voor mens, dier en milieu. En vooral heel erg smakelijk! Komt u proeven? Wij vertellen u graag de verhalen achter onze Dutch Cuisine gerechten! 

Kijk voor meer informatie op www.dutch-cuisine.nl

 


 

 

 

Ook zijn wij lid van de internationale organisatie Slow Food, lees meer over Slow Food en de Chef's Alliantie.​


 

een close up foto van één van de wolvarkens

varkens

In het bos achter Esserheem loopt ons groepje Hongaarse wolvarkens of Mangalica's; Lisan en Anel, onze twee zeugen en Otto de beer, samen met de biggen van voorjaar 2020 en maart 2021. 
Het wolvarken is een bijzonder beest. Het heeft een rode of zwarte vacht, is aanhankelijk en gemakkelijk tam te maken. Het is een echt buitenbeest, kan het jaar rond buiten lopen en houdt van lekker wroeten in de grond. Ze eten (naast varkensvoer) o.a. oud brood en groente afval uit de keuken . En zo is de cirkel weer rond!

Volg de gele paaltjesroute en ontmoet onze varkentjes!