Boek een hotelkamer
Hospitaallaan 16 · 9341AH Veenhuizen, Drenthe

Wees welkom in ons restaurant

Wij werken met dagverse, veelal biologische producten
Het liefst uit eigen tuin of het noorderland

restaurant

U kunt bij ons terecht voor een fijn diner, maar ook koffie met gebak en een uitgebreide of juist eenvoudige lunch.
De keuken is geopend vanaf 12.00-15.30 uur voor de lunch en vanaf 17.30 uur voor het diner.
Reserveren is op vrijdag en zaterdag gewenst, op doordeweekse dagen is er vaak nog ruimte voor een spontaan diner.
* * *
Bitter en Zoet Veenhuizen heeft een uitstekend restaurant, een ambachtelijke keuken en eigen bakkerij. Het restaurant is ingericht op de vroegere binnenplaats van het Hospitaalcomplex. Oud en nieuw zijn op een transparante wijze samengevoegd, waardoor een sfeervolle ruimte is ontstaan.
Op het binnenterrein is het ruim opgezette terras, onder de lindebomen.
Ons keukenteam, onder leiding van chef-kok Rik Dortmond, staat garant voor uitstekend eten, bereid met duurzame, regionale, seizoensgebonden en meest biologische ingrediënten.

Bij voorkeur maken we alles zelf: vers getrokken bouillon, zelf gerookte zalm en ingemaakte groentes. We halen zoveel mogelijk verse producten uit de regio. En ook dit seizoen weer groentes uit onze eigen tuin!

menu in de lente

We werken de hele lente met een uitgebreid à la carte lente-menu!
Uiteraard met ingrediënten uit Veenhuizen en het mooie Noorderland, zoals u van ons gewend bent.
Een heerlijk 3-, 4- of 5- gangen menu, prettig in balans en smaakvol. Groente in de hoofdrol!
Klik hier om de kaart te bekijken

Liever een warme lunch?
Dat kan ook, met de gerechten van de dinerkaart verzorgen we een heerlijke warme lunch.

*  5 gangen 55,00  *  4 gangen 47,00  *  3 gangen 38,50
Prijs per couvert.

Lunch

We hebben uiteraard ook een lunchkaart ontwikkeld met heerlijke broodjes en salades. 
Klik hier om de kaart te bekijken

Wijnen en speciaal bier

Onze medewerkers in het restaurant adviseren u graag over bijpassende wijnen, bijvoorbeeld uit Oostenrijk, Spanje en Frankrijk.
Of mooie speciale bieren uit Drenthe, Groningen en Friesland.
Liever alcoholvrij? We maken graag een heerlijk frisse cocktail.

Koken is een passie, een kunst, maar vooral een ambacht dat met zorg, aandacht en plezier ten uitvoer wordt gebracht.

de (moes)tuin

De Kolonie Veenhuizen in Drenthe was vroeger in hoge mate zelfvoorzienend. Iedere woning had een eigen moestuin, op het land werden de benodigdheden voor en door de verpleegden geteeld. De geneesheer-directeur had een kruidentuin met allerlei geneeskrachtige planten, tegenover het huis “Toewijding”, op de plek waar nu onze parkeerplaats is. 

Vanuit het idee van zelfvoorzienend zijn en in lijn met onze duurzame bedrijfsvoering, hebben wij een eigen moestuin en boomgaard. In de boomgaard staan 14 fruitbomen. Oude rassen appels, peren, pruimen, kweepeer, mispel en een walnotenboom. De moestuin voorziet de keuken van verse groentes en kruiden en dient als leidraad en inspiratie voor het samenstellen van de menu’s. Chef-kok Rik zoekt hiervoor bijzondere rassen uit en kweekt de groentes op biologische wijze, zonder kunstmest en gifstoffen. Deze manier van met eten omgaan zorgt ervoor dat ons restaurant een van de beste in Drenthe is.

De tuin is toegankelijk voor u als gast. Als Rik in de tuin aan het werk is, geeft hij graag uitleg over alles wat groeit en bloeit!

sfeerbeeld van de moestuin met op de voorgrond een boom uit de boomgaard en linksonder een kruiwagen

Dutch Cuisine

Bitter en Zoet mag zich Dutch Cuisine-restaurant noemen, en daar zijn wij trots op. Dit betekent dat wij een samenwerkingsverband zijn aangegaan om de Nederlandse keuken en eetcultuur te promoten. 

Een mooi streven! Want de Nederlandse eetcultuur verdient wat ons betreft een herwaardering. Deze rijke keuken, die zich van oudsher kenmerkt door zijn gezonde, creatieve en duurzame gerechten past helemaal bij ons.

U vindt daarom op onze menukaart altijd minimaal één gerecht dat helemaal voldoet aan de principes van Dutch Cuisine. Een (h)eerlijk gerecht dat vooral bestaat uit lokale seizoensgroenten. Waarbij gekookt wordt zonder enige kunstmatige toevoeging, met zo min mogelijk dierlijke producten en volgens de beginselen van ‘kop tot staart’ en ‘no waste’. Goed dus voor mens, dier en milieu. En vooral heel erg smakelijk! Komt u proeven? Wij vertellen u graag de verhalen achter onze Dutch Cuisine gerechten! 

Kijk voor meer informatie op www.dutch-cuisine.nl

 


 

 

 

Ook zijn wij lid van de internationale organisatie Slow Food, lees meer over Slow Food en de Chef's Alliantie.​


 

een close up foto van één van de wolvarkens

varkens

In het bos achter Esserheem loopt ons groepje Hongaarse wolvarkens of Mangalica's; Lisan en Anel, onze twee zeugen en Otto de beer, samen met de biggen van voorjaar 2020 en maart 2021. 
Het wolvarken is een bijzonder beest. Het heeft een rode of zwarte vacht, is aanhankelijk en gemakkelijk tam te maken. Het is een echt buitenbeest, kan het jaar rond buiten lopen en houdt van lekker wroeten in de grond. Ze eten (naast varkensvoer) o.a. oud brood en groente afval uit de keuken . En zo is de cirkel weer rond!

Volg de gele paaltjesroute en ontmoet onze varkentjes!