Boek een hotelkamer
Hospitaallaan 16 · 9341AH Veenhuizen, Drenthe

Wees welkom in ons restaurant

Wij werken met dagverse, veelal biologische producten
Het liefst uit eigen tuin of het noorderland

Ten gevolge van de aangescherpte coronamaatregelen is ons restaurant op dit moment gesloten. Gasten die verblijven in onze appartementen/familiekamers kunnen wel gebruik blijven maken van onze ontbijt- en dinerservice


De take away lunches en koffie blijven verkrijgbaar.
Wil je graag een lunchtas bestellen? Bel dan even met ons: 0592385002

 

restaurant

Bitter en Zoet Veenhuizen heeft een uitstekend restaurant, een ambachtelijke keuken en eigen bakkerij. Het restaurant is ingericht op de vroegere binnenplaats van het Hospitaalcomplex. Oud en nieuw zijn op een transparante wijze samengevoegd, waardoor een sfeervolle ruimte is ontstaan. Op het binnenterrein is het ruim opgezette terras, onder de lindebomen.
Ons keukenteam, onder leiding van chef-kok Rik Dortmond en sous-chef Roy Grobben, staat garant voor uitstekend eten, bereid met duurzame, regionale, seizoensgebonden en meest biologische ingrediënten.
Het restaurant is gesloten tot en met 19 januari 2021. We hopen u daarna weer te mogen ontvangen, met inachtnemeing van de dan geldende maatregelen.
In het restaurant staan de tafels op 1,5 meter afstand van elkaar en is er voldoende loopruimte. De gerechten worden op gepaste afstand aan tafel geserveerd en we adviseren u graag een bijpassende wijn of een verrassend biertje.

Bij voorkeur maken we alles zelf: vers getrokken bouillon, zelf gerookte zalm en zelfgebakken brood. We halen zoveel mogelijk verse producten uit de regio. En ook dit seizoen weer groentes uit onze eigen tuin!
 

menu met de lekkerste gerechten van Bitter en Zoet

Voor diner serveren wij een vast menu met de lekkerste gerechten van Bitter en Zoet. Het menu wisselt dagelijks en is afhankelijk van verse inkoop en oogst. Vooraf kunt u aangeven of u vegetarisch wilt eten of een allergie o.i.d. hebt. De vertrouwende culinaire kwaliteit, maar dan om echt samen van te genieten.
Prijs vanaf € 36,50 per persoon (3 gangen)

Liever een lunch?

We serveren lunch (op reservering) vanaf 12.00 tot 15.00 uur. Het uitgebreide lunchmenu wisselt mee met het diner menu.
daarnaast is er een eenvoudige lunchkaart met broodjes, soep van de dag en maaltijdsalades.

Diner service voor hotelgasten (in appartementen)

Een heerlijk 3 gangen diner à la Bitter en Zoet, maar dan geheel privé. Wij zorgen voor een voorgerecht in de vorm van een stevige, goed gevulde soep met brood en tapenades, als hoofdgerecht een fijne maaltijdsalades met vis, vlees of vegetarisch. In de koelkast wacht dan als afsluiter een zalig dessert.
Zet de tafel voor de openslaande ramen en kijk uit over de boomgaard en de moestuin. Een vogelconcert maakt het compleet…

Prijs € 34,50 p.p. inclusief een fles huiswijn

Koken is een passie, een kunst, maar vooral een ambacht dat met zorg, aandacht en plezier ten uitvoer wordt gebracht.

de (moes)tuin

De Kolonie Veenhuizen in Drenthe was vroeger in hoge mate zelfvoorzienend. Iedere woning had een eigen moestuin, op het land werden de benodigdheden voor en door de verpleegden geteeld. De geneesheer-directeur had een kruidentuin met allerlei geneeskrachtige planten, tegenover het huis “Toewijding”, op de plek waar nu onze parkeerplaats is. 

Vanuit het idee van zelfvoorzienend zijn en in lijn met onze duurzame bedrijfsvoering, hebben wij een eigen moestuin en boomgaard. In de boomgaard staan 14 fruitbomen. Oude rassen appels, peren, pruimen, kweepeer, mispel en een walnotenboom. De moestuin voorziet de keuken van verse groentes en kruiden en dient als leidraad en inspiratie voor het samenstellen van de menu’s. Chef-kok Rik zoekt hiervoor bijzondere rassen uit en kweekt de groentes op biologische wijze, zonder kunstmest en gifstoffen. Deze manier van met eten omgaan zorgt ervoor dat ons restaurant een van de beste in Drenthe is.

De tuin is toegankelijk voor u als gast. Als Rik in de tuin aan het werk is, geeft hij graag uitleg over alles wat groeit en bloeit!

sfeerbeeld van de moestuin met op de voorgrond een boom uit de boomgaard en linksonder een kruiwagen

slow food

Slow Food is een internationale beweging voor ecogastronomie. Deze organisatie vindt dat voedsel lekker, puur en eerlijk moet zijn. Daarmee wordt bedoeld dat ons eten goed moet smaken; dat het zonder schade voor de leefomgeving, het dierenwelzijn en de gezondheid moet worden geproduceerd en dat producenten een eerlijke vergoeding moeten krijgen voor hun werk. 

Uiteraard deelt  Bitter en Zoet  deze visie  en is daarom  sponsor  van deze organisatie.
Daarnaast is Chef-kok Rik Dortmond verbonden aan de Chef's Alliantie. 
Lees hier meer over Slow Food en de Chef's Alliantie.​

het logo van slow food nederland met de tekst wij steunen slow food nederland

 

een close up foto van één van de wolvarkens

varkens

In het bos achter Esserheem loopt ons groepje Hongaarse wolvarkens of Mangalica's; Lisan en Anel, onze twee zeugen en Otto de beer, samen met de biggen van voorjaar 2019 en maart 2020. 
Het wolvarken is een bijzonder beest. Het heeft een rode of zwarte vacht, is aanhankelijk en gemakkelijk tam te maken. Het is een echt buitenbeest, kan het jaar rond buiten lopen en houdt van lekker wroeten in de grond. Ze eten (naast varkensvoer) o.a. oud brood en groente afval uit de keuken . En zo is de cirkel weer rond!

Volg de gele paaltjesroute en ontmoet onze varkentjes!