Boek een hotelkamer
Hospitaallaan 16 · 9341AH Veenhuizen, Drenthe

activiteiten in de omgeving van veenhuizen

lekker fietsen, lezen in de tuin, picknicken of genieten van onze sauna

Wandelen  en fietsen rondom bitter en zoet

Wandelen

In Veenhuizen zijn vijf paaltjesroutes uitgezet. Het overzichtskaartje van Veenhuizen met de 5 routes is verkrijgbaar bij de receptie van Bitter en Zoet of bij de Tourist Info Veenhuizen. Hierin staat ook enige achtergrondinformatie over de geschiedenis, het landschap en de bewoners van Veenhuizen.  

  • De Slokkertroute met witte paaltjes is 7 km lang en leidt u via oude beukenlanen langs o.a. het Spaanse Kerkhof en langs het beekdal van de Slokkert. 
  • Via de Sterrebosroute met gele paaltjes (6,5 km) wandelt u langs de lommerrijke Eikenlaan naar de begraafplaats, oftewel het ‘Vierde Gesticht’, en naar het Sterrenbos.   
  • De kortste route is de blauwe paaltjesroute, de Gestichtsroute, van ongeveer 2 km. De wandeling concentreert zich rond het voormalige Tweede Gesticht en het Hospitaal.   
  • De rode paaltjesroute (3,5 km) oftewel de Ambachtsroute, leidt langs de plekken waar gewerkt werd in Veenhuizen. Het maallust complex met kaas en bier, de electriciteitscentrale en naatuurlijk het Ambachtscluster.  
  • De groene Fochteloërveenroute leidt u door het bos, langs het voormalige oefenterrein en de randen van het Fochteloërveen.  

Alle routes zijn gemakkelijk met elkaar te combineren om heerlijk door Veenhuizen te (ver)dwalen.

Of wandel door het Fochteloërveen. Er is een 3,8 km lange rode paaltjesroute uitgezet die start vanaf de parkeerplaats aan de Fochteloërveenweg. Bij de informatieschuur vindt u ook een natuurpad van 2,5 km, geschikt voor wandelwagens en mindervaliden. Lees hier meer over het Fochtloërveen.

Fietsknooppunten

De fiets- en wandelmogelijkheden zijn eindeloos...

Wist u dat Drenthe is verkozen tot 5✮✮✮✮✮ fietsprovincie? We zijn trots op de uitstekende routes en fietspaden!
Het knoopppuntennetwerk is uitstekend aangegeven. Het dichtsbijzijnde fietsknooppunt is nr. 78.
Bij onze receptie zijn diverse kaarten en routes verkrijgbaar. Of plan hier uw route met Fietsroutenetwerk.

We verhuren 6 tot 12 rode fietsen en 2 stoere elektrische Cruisers.
De Cruisers hebben een navigatiesysteem met drie prachtige routes door de omgeving, van elk 35 tot 40 km.
De rode fietsen zijn zeer comfortabel, met handremmen, drie versnellingen en in hoogte verstelbaar zadel.
Neem contact op voor informatie, beschikbaarheid en reserveren.

 

 

 

 

 

Outdoor 

In samenwerking met Actief Veenhuizen kunnen wij actieve arrangementen samenstellen voor leuke groepsuitjes zoals teambuilding, vrijgezellenuitjes, bedrijfsuitjes/teambuilding, familiedagen. Actief Veenhuizen is gespecialiseerd in het bedenken, organiseren en begeleiden van allerlei activiteiten en outdoor programma’s voor jong en oud. 

Wat dacht u van (h)eerlijk tea, lunch of diner bij Bitter en Zoet gecombineerd met een fotopuzzeltocht, boogschieten clinic of een avontuur in het nieuwe klimbos? 
 

Musea in het noorderland

Het Noorderland heeft ook veel te bieden op gebied van interessante musea en verrassende exposities. Binnen slechts een uur rijden bevindt u zich in bekende noordelijke steden als Groningen of Leeuwarden. 

De beste musea in de regio:

Op pad met de erfgoedgids

Bitter en Zoet organiseert met enige regelmaat wandelingen met een gids door Veenhuizen. U wordt meegevoerd de lommerijke lanen en natuur van Veenhuizen. De ene keer wordt de historie tot in de details verteld, de andere keer worden er spannende gevangenisverhalen gefluisterd… 

Kijk in onze agenda voor de geplande data.
Naast de vaste wandeldata kunnen we ook een wandeling op maat verzorgen. Neemt u gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. 

oude ansichtkaart van het huis toewijding