Boek een hotelkamer
Hospitaallaan 16 · 9341AH Veenhuizen, Drenthe

smakelijke geschiedenis van 200 jaar Koloniën...

Beleef 200 jaar Koloniën op je bord

In het kader van 200 jaar Koloniën van Weldadigheid organiseren we van mei t/m september 2018 iedere maand een culinair erfgoed diner.  Met een wisselend culinair thema gerelateerd aan de bijzondere historie van de koloniën. Verrassend, modern en smaakvol, met gebruikmaking van lokale producten en een knipoog naar het verleden. De diners vinden telkens op een andere locatie plaats om onze gasten met zoveel mogelijk aspecten van de Koloniën in aanraking te laten komen. Er zijn zoveel bijzondere pareltjes in dit prachtige gebied!

De Koloniën van Weldadigheid hebben een (nog onontgonnen) historische verbinding op het gebied van voedsel. De Koloniën zijn ontstaan als oplossing voor de armoede in de grote steden; gebrek aan alles, maar vooral aan eten. In de vrije Kolonie leerde men door middel van landbouw (verbouwen van voedsel) om zelf een goed bestaan op te bouwen. De onvrije Kolonie was een zelfvoorzienende gemeenschap waar het voedsel voor en door de verpleegden werd verbouwd.

Heerlijk eten op een bijzondere locatie

Ieder diner wordt ingeleid en omlijst met bijzondere verhalen van deskundigen op het gebied van de Koloniën van Weldadigheid en de culinaire geschiedenis van deze omgeving. De originele schaftlijst van de Maatschappij van Weldadigheid dient als leidraad voor het menu.
Alle diners vinden plaats op zondagmiddag- en avond, op verschillende locaties in de Koloniën van Weldadigheid. 
Voor € 49,50 per persoon geniet u van een uitgebreid 4 gangen diner, amuse en aperitief. 

Reserveren dit unieke diner via het reserveringsformulier hiernaast.

U ontvangt dan een bevestigingsmail met daarin alle details over de locatie, route, parkeren en betaling.

Volg Culinaire Erfgoed Diners ook op Facebook en Instagram voor het laatste nieuws!

Reserveer nu voor de Culinaire Erfgoed Diners

Naam
Telefoonnummer
Emailadres
Reservering 16 september
Alle Culinaire Erfgoed Diners met € 5,- korting p.p. per diner
Inclusief bijpassende wijnen en/of bieren à € 16,- p.p.
Erfgoed Arrangement, met overnachting op zondagavond
Aantal personen

bekijk hier ons erfgoed arrangement en geniet na het diner van een fijne overnachting bij bitter en zoet 

UITVERKOCHT!
Tijdens dit vierde Culinaire Erfgoed Diner ben je te gast bij Bitter en Zoet, met als thema 'Varken op de ladder' Niet letterlijk, maar als historisch uitgangspunt dat men vroeger het kostbare varken van kop tot staart gebruikte. Om 14.30 ben je van harte welkom en bestaat het programma uit drie onderdelen (die je allemaal meemaakt): 1. Demonstratie verse worst maken  2. Bezoekje aan de varkens van Bitter en Zoet 3. 200 jaar Culinaire historie  door Egbert Wildervanck van het Drents Archief.
Varken is ook het centrale ingredient in de gerechten.

LAATSTE KAARTEN!
Tijdens dit alweer laatste Culinaire Erfgoed Diner ben je te gast in het Koloniekerkje in Wilhelminaoord. Bitter en Zoet ontvangt u daar met exotische smaken en geuren. We beginnen deze middag rond 15.00 uur. De kolonietram die ons rijdt door Frederiksoord en Wilhelminaoord. Tijdens deze rit hoor je alles over het bijzondere gebied, het landschap en de architectuur. 
De gerechten van dit erfgoed diner staan in het teken van de overzeese Kolonien met Javaans/Surinaamse smaken. 

Historische Erfgoed Diners...

Tijdens dit eerste Culinaire Erfgoed Diner was men te gast tussen de fruitbomen van
de Fruithof in Frederiksoord. Na ontvangst in de kas ging men op pad met 2 gepassioneerde gidsen door de boomgaard en de 'van Swieten'-tuin. Onderweg werd de inwendige mens getracteerd op vlierbloesemlimonade en een snack van boekweit. Aldus genietend kon men luisteren naar de verhalen van Bouwe Ruiter (Landbouwe) en Wendy Schutte (programmabureau Koloniën van Weldadigheid) Op het menu stond o.a. de Rumfordse soep.
Het was een fantastische dag met mooi weer, fijn gezelschap en prachtige verhalen. En niet te vergeten... heerlijk eten! Gelukkig hebben we de foto's nog... www.flickr.com/photos/erfgoeddiner/

Tijdens dit tweede Culinaire Erfgoed Diner met als thema 'Drank in de Kolonie' was men te gast tussen de ketels in het proeflokaal van Brouwerij Maallust. Maar we begonnen deze middag om  bij Bitter en Zoet waar we met een gids te voet op pad gingen naar Brouwerij Maallust. De wandeling is doorspekt met historie en sappige verhalen van onze erfgoedgidsen. Onderweg was er een stiekem drankmoment met 'sterke thee' (rum)  en 'Veenhuizer water' ( jenever), geserveerd in het sjieke servies van oma. De koks van Bitter en Zoet koken bijzondere gerechten waar de bieren van Maallust en Vagebond uit de Belgische Kolonie Merksplas verwerkt zijn. In het bos, verstopt in het struikgewas, stond Zarko 'stiekem' drank te stoken... Het was een geweldige dag, het weer mocht nog iets beter z'n best doen, maar het eten smaakte goed, verhalen waren er volop en ook het bier was heerlijk. Klik hier voor de foto's

Tijdens dit derde Culinaire Erfgoed Diner waren we te gast bij onze buren: de Tuinen van Weldadigheid. Lambert, Jolanda en Judith gaven elk een rondleiding en uitgebreide toelichting over de teelt van aardappels, prei en peulvruchten, maar ook over de (geneeskrachtige) kruiden en kleinschalige biologische groenteteelt. Groente was tenslotte een belangrijk onderdeel van de voeding van paupers en kolonisten.
Groentes stonden dan ook in het middelpunt van dit Culinaire Erfgoed Diner; in het programma, het menu en zelfs in de tafelversiering. Het werd een memorabele dag…  Gelukkig hebben we de foto’s nog! www.flickr.com/photos/erfgoeddiner