Boek een hotelkamer
Hospitaallaan 16 · 9341AH Veenhuizen, Drenthe
Boek een hotelkamer
Wanneer wil je komen?
Wanneer ga je weer weg?

smakelijke geschiedenis van 200 jaar Koloniën...

Beleef 200 jaar Koloniën op je bord

In het kader van 200 jaar Veenhuizen organiseren we in april, juni en september 2023 een culinair erfgoed diner. Met een wisselend culinair thema gerelateerd aan de bijzondere historie van de koloniën. Verrassend, modern en smaakvol, met gebruikmaking van lokale producten en een knipoog naar het verleden. De diners vinden telkens op een andere locatie plaats om onze gasten met zoveel mogelijk aspecten van de Koloniën in aanraking te laten komen. Er zijn zoveel bijzondere pareltjes in dit prachtige gebied!

De Koloniën van Weldadigheid hebben een (nog onontgonnen) historische verbinding op het gebied van voedsel. De Koloniën zijn ontstaan als oplossing voor de armoede in de grote steden; gebrek aan alles, maar vooral aan eten. In de vrije Kolonie leerde men door middel van landbouw (verbouwen van voedsel) om zelf een goed bestaan op te bouwen. De onvrije Kolonie was een zelfvoorzienende gemeenschap waar het voedsel voor en door de verpleegden werd verbouwd.

Heerlijk eten op een bijzondere locatie

Ieder diner wordt ingeleid en omlijst met bijzondere verhalen van deskundigen op het gebied van de Koloniën van Weldadigheid en de culinaire geschiedenis van deze omgeving. De originele schaftlijst van de Maatschappij van Weldadigheid dient als leidraad voor het menu.
Alle diners vinden plaats op zondagmiddag- en avond, op verschillende locaties in de Koloniën van Weldadigheid. 

Prijs per persoon € 49,50 
Geheel verzorgd, inclusief vier gangen diner en interactief middagprogramma met o.a. rondleidingen en verhalen.
Aanvang 15.00 uur.

U kunt eenvoudig reserveren via het aanmeldformulier hier rechtsboven. Of per email: [email protected] Even bellen mag ook 0592385002 
U ontvangt dan ongeveer een week vooraf alle verdere info over de locatie, betaling en logistiek.

Volg Culinaire Erfgoed Diners ook op Facebook en Instagram voor mooie sfeerimpressies en het laatste nieuws!

Reserveer nu voor de Culinaire Erfgoed Diners 2023

Naam
Telefoonnummer
Emailadres
Aantal personen
Zondag 16 april VOL !!
Zondag 4 juni VOL !!
Zondag 17 september
Boek: 200 jaar Kolonien van Weldadigheid op je bord € 22,50

16 april  > Huis Westerbeek & Hoeve Koning Willem III te Frederiksoord, over 'kleren, huisraad en een koe' > UITVERKOCHT !!

Het eerste Culinair Erfgoed Diner zijn we te gast op Huis Westerbeek bij Minne Wiersma (resp. het woonhuis van Johannes van den Bosch / de huidige directeur Maatschapij van Weldadigheid) en op de deel van Ruth en haar man Aaldert.

Ruth en Aaldert zijn de derde generatie die boeren op Hoeve Koning Willem III in Frederiksoord. Ze hebben een melkveebedrijf en runnen een bed & breakfast in de oude paardenstallen. 

Het thema van het diner is Kleren, huisraad en een koe. Dat waren precies de 'bezittingen' waarmee de kolonisten hun nieuwe leven in de Maatschappij van Weldadigheid mochten starten. De huisraad en kleren moesten de kolonisten 'kopen' (ze moesten in ruil ervoor aan het werk), de koe, kregen ze te leen.

Johannes van den Bosch was de oprichter van de Maatschappij van Weldadigheid, hij deed dat in 1818 met het indienen van een verzoekschrift bij Koning Willem I. De rest is geschiedenis, weten wij inmiddels. Een geschiedenis met rafelige randen waar zo veel over te lezen en vertellen valt. 

Maak kennis met Huis Westerbeek, de plek waar Generaal Van den Bosch met zijn gezin verbleef, en van waar hij zijn brieven schreef aan het Koninklijk Huis. Minne ontvangt ons met plezier op deze bijzondere plek in Frederiksoord. 

 

4 juni > Maallust en Bitter en Zoet in Veenhuizen, met als thema 'Drank op de Kolonie'  

Het programma vandaag begint bij Bitter en Zoet, van waar we met een gids, te voet, op pad gaan naar Brouwerij Maallust in hetzelfde dorp. De wandeling is doorspekt met historie en sappige verhalen van onze erfgoedgidsen. Na de wandeling arriveren we bij Brouwerij Maallust voor een korte introductie over de brouwerij, waarna wij onze reis vervolgen naar de hopvelden van Maallust in Veenhuizen. 

Hop in Veenhuizen? Jazeker! Sinds een aantal jaren wordt met succes hop verbouwd, welke wordt gebruikt voor een aantal bieren die bij Maallust worden gebrouwd. 

Na al deze verhalen keren we uiteindelijk terug bij Bitter en Zoet, de koks hebben bijzondere gerechten gemaakt waar de bieren van Maallust en Vagebond uit de Belgische zusterkolonie Merksplas verwerkt zijn.

17 september > Tuinen van Weldadigheid en Bitter en Zoet in Veenhuizen, met als thema 'Aardappelen, bonen en boekweit' 

Het menu van de kolonisten zag er - nu we weten hoe de schaflijst uit 1818 er uit zag - niet heel veelzijdig uit. Maar er was te eten. Aardappel, bonen en boekweit vormden in vele gerechten het hoofdbestanddeel van het menu en het verbouwplan voor de akkers. Voedzaam, degelijk en multi inzetbaar. Op de Tuinen van Weldadigheid, een tuin van ruim 3 ha, wordt een unieke collectie aardappelen, knoflook en bonen verbouwd, die veelal geteeld worden voor het behoud van de soort. De zaden, aardappels en bonen van de Tuinen van Weldadigheid worden door vele moestuiniers gewaardeerd en verbouwd. We maken vandaag kennis met die twee gewassen en Lambert en Jolande vertellen er graag meer over, tijdens een wandeling over de tuin. 

Ruth Middelwijk, van Hoeve Koning Willem III, is mede-initatiefnemer van project 'Makker van een Akker' in Frederiksoord. Er is gekeken naar de oude akkerstructuren (die lijnen zijn nog steeds zichtbaar in het land!) en daar worden gebiedsspecifieke gewassen uit de tijden van de Maatschappij verbouwd: boekweit! Een veelzijdig gewas, waarmee we u graag willen laten kennismaken. 

vorige Erfgoed Diners...

In de jaren 2018 en 2019 zijn er ook Culinair Erfgoed Diners georganiseerd, waar wij met heel veel plezier op terug kijken. Wilt u alvast in de stemming komen voor wat u ongeveer mag verwachten bij een Culinair Erfgoed Diner? Kijk dan eens tussen de foto's die gemaakt zijn van de diners.  www.flickr.com/photos/erfgoeddiner/

Er is ook een boek verschenen van de Culinair Erfgoed Diners, 200 jaar Koloniën van Weldadigheid op je bord. Bij de diners zal het boek ter inzage en verkoop beschikbaar zijn.